Често задавани въпроси

Поради направените обновления по сайта всички потребители регистрирани преди 06.2016г. е необходимо да си направят нова регистрация.
Необходимо е да въведете потребителско име и e-mail. След това на оставения от Вас e-mail ще получите съобщение с нова парола. Същата можете да смените по всяко време с предпочитана от Вас такава.
Можете да направите регистрацията както със старите данни (потребителско име и e-mail), така и с нови такива.

Потребителите, които желаят да пазаруват стоки от www.caffemarket.com е необходимо, но не задължително, да направят регистрация в сайта.

В случай, на пазаруване без регистрация е необходимо при всяка поръчка да се предоставят следните данни:

– име и фамилия
– e-mail и телефон за връзка
– пълен и точен адрес за доставка

При регистрация и създаване на личен профил, потребителите имат възможност по всяко време да коригират първоначално посочените данни. Данните трябва да бъдат верни и актуални и ще бъдат използвани единствено за осъществяване и подобряване на обслужването – приемане и изпълнение на поръчки; изпращане на инфо бюлетин за актуални продукити и промоции; връзка в случай на проблеми, свързани с поръчката.

За да направите промени в профила си, моля, влезте с вашия профил и изберете „Детайли на профила“.

Регистрираните потребители могат да преглеждат всички поръчки, правени през сайта ни чрез секция „Поръчки“.

В случай, че изгубите Вашата парола, кликнете върху „Забравена парола“. Въведете Вашето потребителско име или ел. адрес и ще получите линк за възстановяване на паролата на вашата поща посочена при регистрация.

Всеки потребител, решил да направи поръчка от www.caffemarket.com може да го направи по всяко време на денонощието, посредством бутон „Купи“ под всеки продукт.
Цените на продуктите са в лв. с ДДС и са или за съответния грамаж, посочен в описанието на продукта или за брой.
Продуктите се събират в потребителската кошница в личния профил на клиента, където могат да се коригират като вид и количество преди финализиране на поръчката.

Не, няма минимална и максимална стойност на поръчката.

Плащането може да се извърши по три начина- с наложен платеж на куриера при доставка; посредством системата за онлайн плащане или с банков превод на следната сметка:

IBAN: BG06STSA93000023592128
BIC: STSASFBG

Всички цени на сайта www.caffemarket.com са в лв.с ДДС, като в тях НЕ Е включена цена за доставка.
Доставките за град София се извършват с наш транспорт и куриер,а за останалите градове в страната използваме услугите на куриерска фирма “Speedy”.
След финализиране на поръчка всеки клиент получава на посочената от него ел.поща информация относно състоянието на поръчката.
* Регистрираните потребители имат възможност да следят състоянието на своята поръчка и в потребителския си профил.
Доставките се извършват до посочения от потребителя адрес.

ВАЖНО!
Доставки не се извършват в неделя и по време на официалните празници.
Поръчки направени в събота и неделя се обработват в понеделник.
Поръчки направени през официални празници се обработват в първия работен ден.

Вероятността да се случи това е минимална, защото поддържаме налични всички продукти, които се предлагат в онлайн магазина www.caffemarket.com. Въпреки това е възможно в извънреден случай даден продукт да е изчерпан от наличност. В такъв случай ще бъдете уведомени за липсващия продукт преди доставката или продуктът може да бъде заменен с подобен по Ваш избор.

Ако направите поръчка, а в последствие решите, че искате да я анулирате, добре би било да ни уведомите по телефона или по имейл в рамките на 1 час. В този случай ще сме ви благодарни за навременното уведомяване! Също така Вие имате право и да не приемете поръчката, като всички транспортни разходи остават за наша сметка.

Моля, използвайте контактната форма на сайта, за да се свържете с нас.

Да, имаме шоурум, в който може да видите предлаганите от нас стоки и продукти, както и да получите професионалното мнение и съвет от търговските ни консултанти. Той се намира в град София, кв. Захарна фабрика, ул. Кукуш 1.